Bouw Bonifatiuskerk Almere

Bouw Bonifatiuskerk Almere

Een nieuw, toekomstbestendig kerkgebouw met een duidelijk herkenbare uitstraling. Dat is wat Ubink Bouw en Onderhoud mag realiseren met de Rooms-Katholieke Bonifatiuskerk in Almere. Een unieke opdracht waar bedrijfsleider Pascal Kemman erg trots op is: “Het is een bijzonder project, want er worden eigenlijk geen nieuwe katholieke kerken meer gebouwd in ons land. Dat wij dit mogen maken en ook nog in onze eigen stad is dan ook wel iets waar we heel trots op zijn.”

 

Referentieproject als onderbouwing voor de uitnodiging

Het voortraject voor deze onderhandse aanbesteding is iets anders verlopen dan normaal. Nog voordat Ubink de officiële uitnodiging kreeg om zich in te schrijven, moest de ervaring van de aannemer worden aangetoond aan de hand van een referentieproject. Kemman: “Wij hebben samen met de opdrachtgever, Rooms-Katholieke Parochie Sint Bonifatius, Kids Stories bezocht. Dit is een kinderdagverblijf in Almere dat wij in 2012 gerealiseerd hebben. Tijdens dit locatiebezoek hebben wij toegelicht hoe de bouw tot stand is gekomen en verteld over hoe de samenwerking met de opdrachtgever verlopen is, met name als het ging om details.”

 

 

Totaalplaatje gaf de doorslag

Vervolgens heeft Rooms-Katholieke Parochie Sint Bonifatius vier aannemers geselecteerd die werden uitgenodigd om een aanbieding uit te brengen. Bij de uiteindelijk keuze voor Ubink was niet alleen de prijs een doorslaggevende factor. Onze aanpak, werkwijze, planning en kwaliteit hebben ook een duidelijke rol gespeeld. Projectleider Johan Hooiveld: “Het was ons totaalplaatje dat klopte, juist onze manier van werken sprak de opdrachtgever aan. Er moest wel nog wat bezuinigd worden, maar dat is ons gelukt zonder afbreuk te doen aan het ontwerp. In dit voorstadium hebben wij de basis gelegd voor een goede samenwerking door elkaars belangen te respecteren en zo tot optimalisatie van het ontwerp te komen.”

 

 

Bonifatiuskerk: Een mooi project met leuke uitdagingen

De wens van de opdrachtgever is een ‘toekomstbestendig gebouw met een duidelijk herkenbare uitstraling’ waar straks 350 bezoekers terecht kunnen. Onze werkzaamheden omvatten het realiseren van het kerkgebouw, inclusief de terreininrichting, en de coördinatie van de NUTS-aansluitingen, inclusief de aansluiting van stadsverwarming. “De vormgeving van de nieuwe kerk is geïnspireerd op de Bossche School, waarbij evenwichtige maatverhoudingen belangrijk zijn”, aldus Hooiveld. “Het is een mooi project, maar ook een met een paar leuke uitdagingen. Zo zit er bijvoorbeeld veel prefab-werk in de betonnen wanden en rond gemetselde apsis. Ook wordt er een labyrint in de vloercoating van de entree opgenomen en komt er een imposant kunstwerk van Théodore Strawinsky over, afkomstig uit een kerk in Almelo. Dit kunstwerk is een 72 meter lange wandschildering die in de muur verwerkt moet worden. Dat is echt een uitdaging omdat je te maken hebt met temperatuur en vochthuishouding in een pas opgeleverd pand.”

 

Werken met duurzame materialen

Ook binnen dit project is er aandacht voor duurzaamheid en dan met name als het gaat om het gebruiken van duurzame materialen. Alle beton is afkomstig van onze duurzame betoncentrale in Almere en daarnaast zit er een hoop (gerecycled) hout in het werk, vooral voor de liggers. Medio mei gaan de werkzaamheden van start met het slaan van de eerste paal. De oplevering staat gepland voor het tweede kwartaal van 2020. Dan kan de Rooms-Katholieke Bonifatiuskerk worden ingewijd door de bisschop.

Date

11 juli 2019

Tags

Bonifatiuskerk. Almere, bouw, duurzaam, Nieuwbouw, Ubink