Dakrenovatie 3600m2 – Alfen

Dakrenovatie 3600m2 – Alfen

Ubink Bouw en Onderhoud is in september dit jaar gestart met de renovatie van het dak van het hoofdkantoor van Alfen in Almere. Het dak is maar liefst 3600m2 groot en moet in de nabije toekomst plaats bieden aan zo’n 900 zonnepanelen. 

Alfen is een bedrijf dat opereert in het hart van de energietransitie en biedt hierin hoogwaardige en slimme end-2-end energieoplossingen voor de toekomst. Alfen ontwikkelt en produceert transformatorstations, energie-opslagsystemen en opladers voor elektrische voertuigen. Met 85 jaar ervaring heeft Alfen een unieke combinatie van diepgaande kennis en innovatief vermogen. Steen Hilsbo, technicus elektrotechniek vertelt: “Wij zijn als bedrijf actief op het gebied van duurzame energie en daarom willen wij uiteraard zelf ook iets doen aan onze CO²-uitstoot. Dit kan het beste door zelf energie op te wekken”. Door de enorme oppervlakte van het dak waren zonnepanelen de beste oplossing.

Energieneutraal door inzet zonnepanelen
Na de renovatie van het dak is er straks plaats voor maar liefst 900 panelen. Deze zonnepanelen leveren ongeveer 350.000 Ew (Exawatt) per jaar. Dit is gelijk aan het jaarlijkse verbruik van alle aangesloten bedrijfspanden en de elektrische auto’s van Alfen. Voordat de zonnepanelen kunnen worden geplaatst wordt het gehele dak gerenoveerd door Ubink. Naast dat het dak al 20 jaar oud is en toe was aan vervanging, moet het dak voor het plaatsen van zonnepanelen ook geïsoleerd zijn met onbrandbare steenwol. Dit is sinds kort verplicht door verzekeringsmaatschappijen bij het plaatsen van zonnepanelen. “Doordat het dak straks beter geïsoleerd is kunnen we daarnaast ook nog eens energie besparen bij het koelen en verwarmen van het pand”, vertelt Steen Hilsbo.

Werkzaamheden ’s nachts
Om te voorkomen dat de productie van Alfen stil komt te liggen worden de werkzaamheden aan de onderkant van het dak ’s avonds en ’s nachts uitgevoerd. De werkzaamheden op het dak vinden gewoon overdag plaats. Steen Hilsbo vertelt hierover: “De samenwerking met Ubink gaat erg goed en we zijn blij dat een deel van de werkzaamheden buiten onze werktijden kunnen plaatsvinden. Hierdoor ondervinden wij eigenlijk weinig overlast van de renovatie van het dak. Wij werken al jarenlang samen en het onderling vertrouwen in elkaar is daarom ook groot.”

Constructie
Tijdens de renovatie van het dak is opnieuw nagedacht over de constructie van het dak. Om meer ruimte te maken voor zonnepanelen worden 4 van de 6 lichtstraten verwijderd. Door het plaatsen van de zonnepanelen neemt ook het gewicht op het dak toe. Om ervoor te zorgen dat er niet nog extra gewicht op het dak komt door stilstaand water is ervoor gekozen om de waterafvoer ook aan te passen op de nieuwe situatie. Er wordt nu een overstort geplaatst en met behulp van verdiepte goten wordt regenwater zo snel mogelijk van het dak gevoerd. In augustus is het eerste deel van het dak, waar geen zonnepanelen komen, al vernieuwd. De prognose is dat begin 2022 de bouwkundige werkzaamheden zijn afgerond. Aansluitend worden de zonnepanelen geplaatst.

Date

24 maart 2023